Původně to měla být rajčatová omáčka, která byla doplněna kořenovou zelinou. Nakonec z toho vyšlo spíše zeleninové ragú.
Omáčka se skládá jen z pár ingrediencí, ale za to je důležité dbát na její přípravu. Není na tom nic těžkého ani složitého, ačkoliv postup může tak působit. Stačí jen důkladně orestovat zeleninu tak, aby nám začala tzv. karamelizovat. Tím nám uvolňuje potřebné cukry a jídlo je poté chutnější.
Zeleninovou směs si můžete rozmixovat , aby byla krémová. Mně více vyhovují kousky zeleniny.
Recept je zhruba na 4 porce.
Budeme potřebovat
Zeleninové ragú
- 350 g mrkve
- 130 g petržele
- 160 g celeru
- 20 g másla
- 1 lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule
- 40 g rajčatového protlaku
- 1 plechovka krájených rajčat
- sůl
- pepř
- bazalka
Ostatní
- 500 g sušených těstovin Penne
- 250 g mozzarelly
Postup
- Mrkev, petržel i celer si očistíme a nastrouháme nahrubo.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, přidáme zeleninu a restujeme zhruba 10 minut. Poté přidáme najemno nakrájenou cibuli a celou směs restujeme do zlatohněda. Tento krok je opravdu důležitý. Jamile se nám zelenina začne lehce připalovat ke dnu pánve, uvolňují se ze zeleniny cukry, které jsou pro chuť konečné omáčky důležité. Zelenina začne tzv. karamelizovat.
- Restování zeleniny může trvat zhruba 20 minut. Po celou dobu směs občas promícháme a seškrábneme zeleninu ze dna pánve.
- Jakmile máme směs orestovanou přidáme rajčatový protlak a rajčata z plechovky.
- Směs necháme zase krátce orestovat. Aby nám i rajčata zkaramelizovala. Restování rajčat bude trvat zhruba 5 minut.
- Ke konci restování přidejte oloupaný a nakrájený česnek a nechte krátce zavonět. Ne však příliš dlouho, aby nám česnek nezhořkl.
- Směs osolíme a opepříme.
- Nakonec už jen zalijeme vodou a necháme zhruba 15 minut dusit.
- Pomalým dušením se nám odpaří přebytečná voda.
- Pokud by jste chtěli, můžete směs rozmixovat, aby byla omáčka krémová. Já mám raději kousky zeleniny.
- Troubu si rozehřejeme na 200°C, program grilování, nebo horký vzduch.
- A dáme vařit těstoviny podle návodu.
- Jamile máme těstoviny uvařené, tak necedíme! Ale rovnou z vody je pomocí děravé naběračky předěláme na pánev ve které máme zeleninovou směs. Těstoviny můžou obsahovat i trochu vody z těstovin.
- Směs důkladně promícháme, dochutíme solí, pepřem a přidáme i trochu bazalky. Větší část si necháme až na dozdobení talíře.
- Těstoviny si přendáme do zapékací mísy, poklademe na ně nakrájenou nebo nastrouhanou mozzarellu a dáme krátce zapéct, tak aby se nám roztekl sýr.
- Dobrou chuť 🙂