Mazanec vznikl ve spolupráci s @uprazeno kde najdete nejen výběrovou kávu, kterou si sami praží, ale i kapse do kávovarů, příslušenství k alternativní přípravě kávy a sypané čaje.

Káva je opravdu výborná, ta vůně a chuť ♥ Určitě stojí za to, ji vyzkoušet 🙂

Pokud nemáte doma mlýnek, nevadí! V @uprazeno vám rádi kávu namelou. Stačí jen do poznámky napsat, na jakou přípravu máte zájem kávu umlít: espresso kávovar, mokka konvička, filtr, turek nebo french press.

Peru
Chuťový profil – jablka, čokoláda, karamel a švestky.

Velikonoční mazanec s mandlemi, ale bez rozinek. U nás rozinky moc nemusíme, tak v tomhle receptu jsem je vynechala, pokud je ale máte rádi, klidně si je do receptu přidejte 🙂

Budeme potřebovat

  • 500 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 250 g plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 120 g másla
  • 40 g kvasnic
  • 5 g soli
  • citronová kůra
  • vanilka
  • 1 vajíčko na pomazání
  • mandle na posyp
  • plech a pečicí papír

Postup

Příprava surovin

  1. Vajíčka a droždí si vytáhneme z lednice, stačí půl hodinky před zaděláváním těsta. Jde o to, aby suroviny nebyly úplně studené.
  2. Máslo si necháme rozpustit a vychladnout, aby nebylo příliš horké. Jde o to aby všechny suroviny měli zhruba stejnou teplotu, jen tak se nám kynuté těsto podaří, tak jak má 🙂

Kvásek

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu.
  3. Část mléka, zhruba 80 ml, nalijeme do misky s droždím, rozmícháme do hladké kašičky a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

Mazanec

  1. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné, ale vychladlé máslo, zbytek mléka, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, vzešlé kvásek a zaděláme těsto.
  2. Těsto můžeme zadělat ručně, kdy těsto jakoby podebíráme a dostáváme do něho potřebný vzduch. Ručně to bude trvat zhruba půl hodiny. Pokud vlastníte robot, zadělávání těsta bude určitě jednodušší. Použijete nástavec hák, a necháte pracovat robot na nejnižší stupeň zhruba 15 minut.
  3. Dobře zadělané těsto poznáte tak, že se nelepí na stěny mísy a je krásně hladké.
  4. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  5. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučený vál, těsto krátce zpracujeme a pomocí dlaní vytvoříme hladký bochánek.
  6. Bochánek si předěláme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme útěrkou a necháme další hodinu kynout.
  7. Troubu si předehřejeme na 200°C.
  8. Vykynutý mazanec pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátkama mandlí. Pokud máte rádi popraskaný vršek, můžete mazanec nahoře přeříznout do kříže.
  9. Mazanec pečeme na 200°C zhruba 3 minuty, poté troubu stáhneme na 160°C a pečeme dalších 50 minut.