Budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 130 g cukru krystal
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 30 g droždí
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • vanilka

Náplň

  • Nutella
  • kokos
  • máslo na vymazání formy a pomazání šneků

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  7. Vykynuté těsto si rozválíme na zhruba 1 – 2 cm silný plát, který pomažeme nutellou a posypeme kokosem.
  8. Těsto srolujeme a nakrájíme na zhruba 2-3 cm silné šneky.
  9. Na pekáč vymazaný máslem si vyskládáme šneky.
  10. Necháme pod útěrkou kynout dalších 30 minut.
  11. Šneky pomažeme máslem a dáme péct.
  12. Pečeme dozlatova.