Na lasagne najdete několik receptů. Liší se nejen ingrediencemi, ale taky náročností receptu, postupem skládání. Dají se v podstatě dělat i celý den a dokonce si je můžete koupit už nachystané, jen je dát do trouby.

My si uděláme něco mezi, domácí těstoviny si necháme na jindy, ale jinak jim dáme tu největší péči.

Lasagne se skládají z těstovin, bešamelové omáčky, sýru a hlavně masové směsi. A právě masová směs je ingredience, která bude potřebovat svůj čas.

Budeme potřebovat

Sugo Bolognese

  • 800 g mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 30 g másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 2 střední cibule
  • 80 g rajčatového protlaku (dopia concentrato di pomodoro – 2x koncentrovaný rajský protlak)
  • 400 g rajčat v konzervě pelati
  • 500 ml červeného vína
  • cukr, sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn, oregano

Bešamel

  • 70 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 1 l plnotučného mléka
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 500 g sýr Gouda
  • 200 g Mozzarella
  • 400 g sušených těstovin
  • zapékací mísa o rozměrech zhruba 34 x 22 x 6 cm

Sugo Bolognese

  1. Mrkev a celer nastrouháme na hrubo. Cibuli nakrájíme na jemno.
  2. V hrnci se silným dnem si necháme rozpustit máslo s olejem, přidáme nastrouhanou mrkev a celer, jakmile nám začne lehce zlátnou přidáme cibuli. Zeleninu restujeme minimálně 10 minut dokud nám krásně nezezlátne – zelenina nám zkaramelizuje a na závěr nebude potřeba tolik cukru.
  3. K zelenině přidáme maso, osolíme, opepříme a dozlatova orestujeme.
  4. Zhruba po 5 minutách přidáme rajčatový protlak a rajčata v konzervě. A zase pár minut restujeme.
  5. Přilijeme polovinu vína a vaříme dokud se neodpaří alkohol. Poté proces s vínem opakujeme, necháme chvíli probublat. Přidáme bylinky.
  6. Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme dusit. Dusíme minimálně 2 hodiny.
  7. Během této doby několikrát směs zkontrolujeme. Případně podlijeme vývarem nebo vodou.
  8. Na závěr dochutíme solí, pepřem a cukrem.

Bešamel

  1. Na přípravu bešamelu je nejvhodnější použít hrnec se silným dnem. V něm si na mírném ohni necháme rozpustit máslo.
  2. Do rozpuštěného másla přidáme mouku a smažíme necelou minutu. Jíška nesmí zhnědnout!
  3. Jíšku odstavíme z plamene a postupně začneme přilévat mléko, energicky přitom šleháme omáčkovou či klasickou metlou. Důležité je, aby jsme jíšku sebrali i ze stěn nádoby.
  4. Krásně hladkou omáčku vrátíme zpět na plotnu, přivedeme varu a za neustálého míchání vaříme zhruba 3 minuty.
  5. Poté stáhneme plamen a necháme alespoň 15 – 20 minut provařit. Provařením se zbavíme nepříjemné moučné chuti.
  6. Omáčku je důležité stále hlídat a promíchávat, má tendenci se přichytávat ke dnu.
  7. Po 20 minutách dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Kompletace

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C
  2. Nastrouháme si oba sýry.
  3. Vezmeme si pekáč ideálně s poklicí.
  4. Nachystáme si tětoviny, bešamel a masovou směs.
  5. A jdeme vrstvit 🙂
    1. Dno pekáče si potřeme slabší vrstvou bešamelu.
    2. Položíme lasagne.
    3. Na lasagne přijde vrstva bešamelu a nastrouhaného sýru.
    4. Lasagne
    5. Masová směs
    6. Lasagne
    7. Masová směs
    8. Lasagne
    9. Bešamel + sýr
    10. Lasagne
    11. Bešamel +sýr
  6. Pokud si poskládáte lasagne podle sebe, určitě to na chuti nebude znát. Někdo dává masovou směs a bešamel na přeskáčku. Tak uvidíte, jak to bude vyhovovat vám.
  7. Nakonec pekáč přikryjte. Pokud nemáte poklop, dejte alobal.
  8. A šup s nimi do trouby. Při 180°C budeme lasagne péct zhruba 45 minut. Poté odkryjeme a dopékáme ještě 15 – 20 minut.