Když jsem brouzdala po internetu a hledala jsem nějaký super recept na bulky, moc mě toho bohužel neoslovilo. Skoro do každého těsta se dávalo celé vajíčko. Nevím z jakého důvodu. Mě babička vždycky říkala, že do kynutého těsta bílek nepatří – těsto pak nevydrží dlouho čerstvé. Tak jsem se rozhodla vyzkoušet těsto na honzovy buchty. Trošku jsem ho poupravila a výborné bulky jsou na světě! 🙂

Budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru krupice
  • 250 g mléka
  • 4 žloutky + vajíčko na potření
  • 150 g másla
  • 40 g kvasnic
  • 5 g soli
  • sezamové semínka nebo mák na posypání

Z receptu je zhruba 12 bulek.

Postup

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
  3. Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
  4. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, změklé máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
  5. Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  6. Troubu si předehřejeme na 180°C
  7. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučený vál. A začneme si odkrajovat kousky těsta. Na jednu bulku si odkrojíme zhruba 90 – 100 g těsta.
  8. Z kousku těsta si udělám placku a postupně kraje přehýbám do středu. Tak aby nám vznikl hladký bochánek. Doporučuji nemít těsto příliš pomoučené, pak by se nám nechtělo spojit.
  9. Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem, kde necháme bulky ještě 15 minut kynout.
  10. Rozšleháme si vajíčko a vykynuté bulky potřeme.
  11. Nakonec bulky posypeme sezamem nebo mákem a dáme péct.
  12. Pečeme dozlatova zhruba 15 – 20 minut.
  13. Před podáváním bulky rozkrojte a opečte.