Výborné kynuté vdolky, které si můžete udělat v období masopustu, ale i během celého roku. Těsto je krásně vláčné a nadýchané.

Určitě doporučuji recept vyzkoušet 🙂

Budeme potřebovat

Vdolky

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 65 g cukr krupice
  • 50 g másla
  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • olej na smažení

Dozdobení

  • povidla nebo marmeláda
  • tvaroh na strouhání
  • 500 ml smetany ke šlehání, 80 g cukr moučka

Postup

Kvásek

  1. Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
  2. Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu.
  3. Část mléka, zhruba 80 ml, nalijeme do misky s droždím, rozmícháme do hladké kašičky a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

Těsto

  1. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné, ale vychladlé máslo, zbytek mléka, nastrouhanou citronovou kůru, rum, vzešlé kvásek a zaděláme těsto.
  2. Těsto můžeme zadělat ručně, kdy těsto jakoby podebíráme a dostáváme do něho potřebný vzduch. Ručně to bude trvat zhruba půl hodiny. Pokud vlastníte robot, zadělávání těsta bude určitě jednodušší. Použijete nástavec hák, a necháte pracovat robot na nejnižší stupeň zhruba 15 minut.
  3. Dobře zadělané těsto poznáte tak, že se nelepí na stěny mísy a je krásně hladké.
  4. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
  5. Vykynuté těsto si přendáme na pomoučený vál.
  6. Těsto si vyválíme zhruba na 1 cm silný plát, ze kterého vykrajujeme pomocí vykrajovátka, nebo hrnku kolečka.
  7. Kolečka si pokládáme na plech vyložený pečicím papírem, tak aby měly kolem sebe dostatek místa pro další kynutí.
  8. Plech s vykrojenými kolečky si přikryjeme útěrkou, nebo potravinovou folií (ta nám zajistí lepší držení tepla a vdolky pak lépe vykynou). Vdolky necháme kynout zhruba 25 minut.
  9. Jakmile máme vdolky vykynuté, můžeme se připravit na smažení. V hlubší pánvi, nebo hrnci si rozpálíme dostatek oleje, tak aby v něm vdolky plavaly.
  10. Olej si rozpálíme na 180°C a během smažení se tuto teplotu snažíme udržovat.
  11. Než vložíme vdolky do oleje, uděláme si uprostřed kolečka důlek. Poté už jen postupně smažíme z každé strany do zlatova.
  12. Hotové vdolky si pomažeme povidly, nastrouháme na ně tvaroh a nakonec dozdobíme vyšlehanou smetanou s cukrem.
  13. Dobrou chuť.