Sekaná. Dnes se sekaná moc nepřipravuje ke svátečnímu stolu. Dřív tom však bylo jinak. Tahle pochutina obsahovala jen ty nejkvalitnější ingredience a spolu s karbanátky nechyběli na žádné hostině či svatbě. Později se však do sekané namlelo kdecos a sekaná tak ztratila spolu s kvalitou i svou pověst. Možná to bude i tím, že dnes si můžeme dovolit mít každý víkend maso a pomalu každý druhý víkend svíčkovou, nebo steak.

A teď proč vlastně sekaná. Když jsem ještě chodila do školy a o prázdninách byla doma, snažila jsem se, aby bylo každý den teplé jídlo. Začínala jsem s těstovinama s mákem, nebo tvarohem 😀 později jsem se snažila odkoukat od mamky nějaké nové recepty a hned jsem zkoušela. Sekaná mi přišla jako brnkačka, ale když jsem se do ní pustila, úplně jsem zapomněla, co tam všechno patří. Mamka v práci, internet v nedohlednu, tak jsem se vydala přes humno za babičkou. Té to samozřejmě nedalo a šla se podívat, jak ta moje sekaná vůbec vypadá. A začala kouzlit. Sledovala jsem, co všechno přidává, jak s masem pracuje, jak ho tvaruje a uhlazuje. Bohužel dnes už se jí nemůžu zeptat, jestli je to tak všechno správně, ale když dělám sekanou, nebo rajskou, vždycky si vzpomenu, jak jsem stála bezradná u plotny a ona mi ráda pomohla.

Děkuju mami,
děkuju babi,
že jste mě tolik naučili. ♥

Recept je zhruba na 6-7 porcí.

Sekaná

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka
  • 3 lžičky soli
  • větší špetka zelené petrželky
  • větší špetka majoránky
  • česnek, sušený nebo čerstvý

Bramborová kaše

  • 1,3 kg brambor
  • 130 g másla
  • 250 g smetany 33%
  • sůl

Postup

Sekaná

Aby se vám vše povedlo, jak má, měla bych ohledně masa pár rad. Aby nám sekaná nepraskla, nebo se nám nerozpadala je velmi důležité zpracování masa. Budeme opravdu pečlivě a dlouho maso hníst. Aby jsme si tuhle dobu trošku zkrátili, snažíme se namlet maso opravdu na jemno. Dnes naštěstí v supermarketech koupíte krásně namleté maso, ale u řezníka si dávejte pozor, tam ty mlýnky mají hrubší.

Dále bych doporučila maso namíchat. Jen z hovězího bude sekaná opravdu suchá, nejlépe půl hovězího půl vepřového.

  1. Maso si vytáhneme aspoň hodinku předem z lednice! Ledové maso nevydržíte dlouze hníst a pak se to podepíše na sekané.
  2. K masu přidáme mléko pokojové teploty, vajíčka, strouhanku, dochutíme solí a kořením.
  3. Vše promícháme a začneme maso hníst (mačkat) aby se nám dokonale spojilo. Bude to trvat zhruba 10 minut. Pokud by maso nebylo dobře zpracované, sekaná by se nám po upečení rozpadala.
  4. Propracované maso si přendáme na kuchyňskou linku a několikrát s ním bouchneme o kuchyňskou linku. Tak se zbavíme přebytečného vzduchu, který nám v mase zůstal.
  5. Maso si přendáme na plech, kde ho pomocí rukou vytvarujeme do válečku. Nakonec si ruce namočíme do vody a sekanou uhladíme. Podlejeme trochou vody a dáme péct.
  6. Sekanou pečeme zhruba 80 – 90 minut, při 180°C, program pečení vrch + spodek.

Bramborová kaše

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kostičky, dáme do hrnce společně s osolenou vodou (tak ať jsou všechny brambory ve vodě). Jakmile přivede brambory k varu, stáhneme plotýnku na střední plamen a necháme pozvolna vařit do změknutí.
  2. Než se nám brambory uvaří, ohřejeme si v jednom rendlíku máslo a v druhém smetanu. Mělo by to být teplé, ne vařící.
  3. Jakmile jsou brambory měkké, slijeme vodu.
  4. Bramborovou kaši mixujeme buď ve stolním robotu, kde použijeme nástavec K, nebo pomocí ručního šlehače, kde použijeme šlehací metly.
  5. Nejprve mixujeme pomalu samotné brambory, poté postupně přiléváme máslo a smetanu. Dokud nemáme požadovanou konzistenci.