Díky jogurtu a nastrouhaným jablkům je těsto krásně vláčné. Nakonec je koláč zasypaný drobenkou. Drobenka je namixovaná z hrubé mouky a ovesných vloček. Díky ovesným vločkám je drobenka ještě křupavější než normálně, ale pokud nemáte ovesné vločky, můžete udělat drobenku pouze z hrubé mouky.

Budeme potřebovat

Koláč

  • 2 vajíčka
  • 180 g cukr krystal
  • 200 g jogurtu (Hollandia)
  • 3 střední jablka
  • 70 g másla
  • 120 g polohrubé mouky
  • 130 g hladké mouky
  • prášek do pečiva

Drobenka

  • 50 g hrubé mouky
  • 50 g másla
  • 50 g cukr moučka
  • 50 g ovesných vloček

kulatá dortová forma o průměru 24 cm
Olej a hrubá mouka na vymazání

Postup

Drobenka

  • Máslo si vytáhneme z lednice, aby nám trošku povolilo.
  • Do misky si dáme všechny ingredience a konečky prstů začneme tvořit drobenku. Nesnažíme se vytvořit celistvé těsto, naopak drobivé kousky těsta.

Koláč

  1. Máslo si rozehřejeme v rendlíku a necháme ho vychladnout.
  2. Vajíčka si s cukrem prošleháme, přidáme jogurt a znovu prošleháme. Do této směsi přidáme vychladlé máslo a nastrouhaná jablka.
  3. V druhé misce si smícháme polohrubou mouku, hladkou mouku a rozmícháme v ní kypřící prášek, tak, aby se co nejvíce rozptýlil.
  4. Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou.
  5. Nakonec obě směsi smícháme, důkladně promícháme. Nenecháváme těsto dlouho na lince, naopak ho co nejdříve vylijeme do koláčové formy, zasypeme drobenkou a dáme péct.
  6. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 45-50 minut.