Bulky, které jsou super jen tak, k zeleninovému salátu, nebo si je klidně můžete namazat a naplnit čím jen budete chtít 🙂
Recept je na 6 bulek.
Budeme potřebovat
- 500 g hladké mouky
- 350 ml vody
- 50 ml oleje
- 1 lžička cukru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 balíček sušeného droždí
- 150 g šunky
- 150 g sýru (gouda, cheddar)
- kečup
- vajíčko na potření
Postup
- Hladkou mouku si prosejeme do mísy, přidáme teplejší vodu, olej, cukr, sůl a sušené droždí.
- Vytvoříme hladké těsto. Těsto je dobře zadělané když se nelepí na stěny mísy. Můžeme použít kuchyňský robot, kde použijeme tzv. hák. Těsto v kuchyňském robotu zaděláváme zhruba 10 – 15 minut. Ručně to může trvat až půl hodiny. Pokud budeme těsto zadělávat ručně, vezmeme si vařajku, kterou těsto jakoby podebíráme. Tím se snažíme dostat do těsta potřebný vzduch.
- Zadělané těsto přikryjeme útěrkou a necháme ho na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů.
- Mezitím si nakrájíme šunku na malé kostičky a sýr nastrouháme na hrubo.
- Troubu si předehřejeme na 190°C, program pečená vrch + spodek.
- Vykynuté těsto si přendáme na vál posypaný moukou a rozdělíme si ho na 6 stejně velkých bochánků.
- Bochánek vezmeme do ruky, vytvoříme si placku a postupně kraje přehýbám do středu. Tak aby nám vznikl hladký bochánek. Doporučuji nemít těsto příliš pomoučené, pak by se nám nechtělo spojit.
- Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem a na plechu bochánek trošku stlačíme, aby nám na něm potom krásně držela šunka a sýr.
- Bulky necháme ještě 15 minut kynout.
- Rozšleháme si vajíčko a vykynuté bulky potřeme.
- Poté dáme na bulku trochu kečupu, přidáme nakrájenou šunku a nakonec zasypeme sýrem.
- Takto připravené bulky pečeme zhruba 20 – 25 minut.