Bulky, které jsou super jen tak, k zeleninovému salátu, nebo si je klidně můžete namazat a naplnit čím jen budete chtít 🙂

Recept je na 6 bulek.

Budeme potřebovat

  • 500 g hladké mouky
  • 350 ml vody
  • 50 ml oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 150 g šunky
  • 150 g sýru (gouda, cheddar)
  • kečup
  • vajíčko na potření

Postup

  1. Hladkou mouku si prosejeme do mísy, přidáme teplejší vodu, olej, cukr, sůl a sušené droždí.
  2. Vytvoříme hladké těsto. Těsto je dobře zadělané když se nelepí na stěny mísy. Můžeme použít kuchyňský robot, kde použijeme tzv. hák. Těsto v kuchyňském robotu zaděláváme zhruba 10 – 15 minut. Ručně to může trvat až půl hodiny. Pokud budeme těsto zadělávat ručně, vezmeme si vařajku, kterou těsto jakoby podebíráme. Tím se snažíme dostat do těsta potřebný vzduch.
  3. Zadělané těsto přikryjeme útěrkou a necháme ho na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů.
  4. Mezitím si nakrájíme šunku na malé kostičky a sýr nastrouháme na hrubo.
  5. Troubu si předehřejeme na 190°C, program pečená vrch + spodek.
  6. Vykynuté těsto si přendáme na vál posypaný moukou a rozdělíme si ho na 6 stejně velkých bochánků.
  7. Bochánek vezmeme do ruky, vytvoříme si placku a postupně kraje přehýbám do středu. Tak aby nám vznikl hladký bochánek. Doporučuji nemít těsto příliš pomoučené, pak by se nám nechtělo spojit.
  8. Bochánky klademe na plech vyložený pečícím papírem a na plechu bochánek trošku stlačíme, aby nám na něm potom krásně držela šunka a sýr.
  9. Bulky necháme ještě 15 minut kynout.
  10. Rozšleháme si vajíčko a vykynuté bulky potřeme.
  11. Poté dáme na bulku trochu kečupu, přidáme nakrájenou šunku a nakonec zasypeme sýrem.
  12. Takto připravené bulky pečeme zhruba 20 – 25 minut.