Do piškotového těsta jdou krásně zakomponovat přebytečné bílky, které nám zůstávají například z kynutých těst. A že jich někdy není málo 😀 Je škoda je vyhodit a musím se přiznat, že například pusinky moc nemusím. Tak jsem se rozhodla je zpracovat právě takhle 🙂

Těsto není jen z bílků, přidala jsem i celá vajíčka.

Budeme potřebovat

Piškotové těsto

  • 4 bílky
  • 3 celá vajíčka
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g cukru (pokud máte domácí vanilkový cukr, použijte)
  • 40 g másla
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • vanilka (vanilkový lusk, extrakt)

Tvarohový krém

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 190 g zakysané smetany
  • 200 g smetany 30-40%
  • cukr moučka
  • vanilka

Ovocný rozvar

  • mražené ovoce (jahody, maliny, lesní plody, borůvky)
  • cukr (případně domácí vanilkový)
  • želatina v prášku

Kulatá pečící forma o průměru 23cm
Máslo na vymazání formy
Pečící papír


Piškotové těsto

  1. Vajíčka si vytáhneme alespoň dvě hodiny předem z lednice. Spolu s cukrem je pomocí balonové metly nebo ručního mixéru, vyšleháme do světlé pěny.
  2. Troubu si předehřejeme na 170°C.
  3. Kypřící prášek promícháme s moukou.
  4. Do vyšlehaných vajec na třikrát prosejeme mouku. Důkladně, ale opatrně směs promícháme.
  5. Do směsi přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, vanilku a znovu důkladně promícháme.
  6. Spodek formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem.
  7. Korpus pečeme zhruba 20-30 minut. Zbytečně dlouho korpus nepečeme, aby nebyl vysušený. Propečenost vyzkoušíme buď pomocí špejle – po vytažení je suchá, nebo pomocí teploměru – kolem 90°C je korpus hotový.

Ovocný rozvar

  1. Mražené ovoce si rozvaříme, dochutíme cukrem a přidáme trošku želatiny v prášku. Záleží kolik šťávy vám ovoce pustí. Většinou dám 1/2 až 1 lžičku prášku. Přivedeme k varu a odstavíme z plotny.

Tvarohový krém

  1. Všechny ingredience by měly být pořádně vychlazeny.
  2. Tvaroh, zakysanou smetanu a smetanu mixujeme, dokud není hmota vyšlehaná.
  3. Dochutíme cukrem a vanilkou.

Kompletace

  1. Seřízneme si vršek vychladlého korpusu – krásně tak korpus zarovnáme a navíc se nám lépe vpije ovocný rozvar.
  2. Na korpus dáme ještě teplý ovocný rozvar a necháme ho na korpusu vychladnout. Korpus můžeme dát na chvilku do lednice.
  3. A nakonec dort dozdobíme tvarohovým krémem pomocí zdobící špičky.