Do piškotového těsta jdou krásně zakomponovat přebytečné bílky, které nám zůstávají například z kynutých těst. A že jich někdy není málo 😀 Je škoda je vyhodit a musím se přiznat, že například pusinky moc nemusím. Tak jsem se rozhodla je zpracovat právě takhle 🙂
Těsto není jen z bílků, přidala jsem i celá vajíčka.
Budeme potřebovat
Piškotové těsto
- 4 bílky
- 3 celá vajíčka
- 150 g hladké mouky
- 150 g cukru (pokud máte domácí vanilkový cukr, použijte)
- 40 g másla
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- vanilka (vanilkový lusk, extrakt)
Tvarohový krém
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 190 g zakysané smetany
- 200 g smetany 30-40%
- cukr moučka
- vanilka
Ovocný rozvar
- mražené ovoce (jahody, maliny, lesní plody, borůvky)
- cukr (případně domácí vanilkový)
- želatina v prášku
Kulatá pečící forma o průměru 23cm
Máslo na vymazání formy
Pečící papír
Piškotové těsto
- Vajíčka si vytáhneme alespoň dvě hodiny předem z lednice. Spolu s cukrem je pomocí balonové metly nebo ručního mixéru, vyšleháme do světlé pěny.
- Troubu si předehřejeme na 170°C.
- Kypřící prášek promícháme s moukou.
- Do vyšlehaných vajec na třikrát prosejeme mouku. Důkladně, ale opatrně směs promícháme.
- Do směsi přidáme rozpuštěné, ale vychladlé máslo, vanilku a znovu důkladně promícháme.
- Spodek formy vyložíme pečícím papírem, okraje vymažeme máslem.
- Korpus pečeme zhruba 20-30 minut. Zbytečně dlouho korpus nepečeme, aby nebyl vysušený. Propečenost vyzkoušíme buď pomocí špejle – po vytažení je suchá, nebo pomocí teploměru – kolem 90°C je korpus hotový.
Ovocný rozvar
- Mražené ovoce si rozvaříme, dochutíme cukrem a přidáme trošku želatiny v prášku. Záleží kolik šťávy vám ovoce pustí. Většinou dám 1/2 až 1 lžičku prášku. Přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Tvarohový krém
- Všechny ingredience by měly být pořádně vychlazeny.
- Tvaroh, zakysanou smetanu a smetanu mixujeme, dokud není hmota vyšlehaná.
- Dochutíme cukrem a vanilkou.
Kompletace
- Seřízneme si vršek vychladlého korpusu – krásně tak korpus zarovnáme a navíc se nám lépe vpije ovocný rozvar.
- Na korpus dáme ještě teplý ovocný rozvar a necháme ho na korpusu vychladnout. Korpus můžeme dát na chvilku do lednice.
- A nakonec dort dozdobíme tvarohovým krémem pomocí zdobící špičky.