Klasická zeleninová polévka – co dům dal. Množství i druhy zeleniny si můžete různě upravit, záleží, jaká zelenina pravě u vás vede.

Recept je zhruba pro 5 lidí.

Budeme potřebovat

  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • 150 g květáku
  • 400 g brambor
  • 1,5l – 2l vody (vývaru)
  • 1 vajíčko
  • cibule
  • 100 g hrášku
  • libeček
  • česnek
  • kmín
  • sůl, pepř

Postup

  1. Mrkev, petržel a celer si očistíme a nastrouháme na hrubo. Pokud máte radši v polévce kousky zeleniny, určitě místo nastrouhání můžete nakrájet.
  2. Do hrnce dáme máslo, zakápneme olivovým olejem a přidáme nastrouhanou zeleninu, osolíme a restujeme. Díky soli nám zelenina pustí vlastní šťávu, ve které ji necháme krátce dusit.
  3. Květák si rozebereme na menší růžičky a přidáme do polévky.
  4. Zeleninu zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme česnek, celou cibuli, libeček, kmín a dochutíme solí a pepřem.
  5. Plotýnku máme na nejvyšším stupni, aby nám polévka zavřela.
  6. Mezitím si očistíme a nakrájíme brambory, které přihodíme do polévky.
  7. Jakmile nám polévka začne vřít, plamen stáhneme tak, aby nám voda jemně probublávala.
  8. Jakmile je zelenina uvařená, polévku přivedeme znovu k varu.
  9. Vajíčko si v misce rozkvedláme a vmícháme do vroucí polévky.
  10. Dochutíme, přidáme hrášek a odstavíme z plotny.