Přípravu receptu jsem si sice nestopovala, ale určitě vám nezabere více jak půl hodinky. Je to jednoduché, rychlé a výborné 🙂 Pokud teda máte rádi žampiony.
Tahle varianta je sice bezmasá, ale klidně si k tomu můžete udělat minutkový steak z kuřecího, vepřového nebo hovězího masa.
Pokud si nebudete dělat domácí těstoviny, snažte se sehnat aspoň ty nejkvalitnější.
Jak poznat kvalitní těstoviny?
- Pravé italské těstoviny se vyrábí ze semolinové tvrdozrnné pšenice.
- Těsto se lisuje pomocí forem do různých tvarů. Formy mohou být buď teflonové, které jsou levnější a produkují hladké, tvrdé a výrazně žluté těstoviny. Dražší formy, bronzové (na obale hledejte „al bronzo“), se používají na výrobu kvalitnějších těstovin, které tak získávají hrubý světlejší povrch, který lépe absorbuje omáčku.
- Dalším důležitým faktorem je obsah bílkovin (vypovídá to o kvalitě použité pšenice) – čím vyšší je obsah bílkovin, tím kvalitnější pšenice byla použita. Ty nejkvalitnější dosahují až 14,5 g bílkovin na 100 g těstovin.
Budeme potřebovat
- 500 g těstovin
- 500 g žampionů
- 2 střední cibule
- 30 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce mouky
- 600 ml vývaru
- 100 ml smetany 33%
- sůl, pepř
Postup
- Půlku žampionů si nakrájíme na menší kousky a druhou půlku na větší. Pokud budou žampiony malé, můžeme je nechat i celé, případně rozkrojit jen na polovinu.
- Cibuli si nakrájíme na jemno.
- Na pánvi si rozpustíme máslo, zakápneme olivovým olejem. Přidáme cibuli. Plamen si trošku stáhneme a cibuli necháme zesklovatět – cibule bude mít sklovitý nádech, bude vypadat jako průhledná.
- K cibuli přidáme žampiony, osolíme, opepříme a pánev přikryjeme pokličkou. Žampiony nám osolením pustí vlastní šťávu, takto je necháme zhruba 10 minut dusit.
- Žampiony zaprášíme vrchovatou lžící mouky, promícháme a postupně zaléváme vývarem, energicky přitom mícháme. Pro omáčku bez moučných hrudek platí základní pravidlo. Pokud máme horkou jíšku, přiléváme vždy studenou tekutinu a naopak.
- Vše necháme provařit.
- Dochutíme, stáhneme plamen, přilijeme smetanu a necháme už jen krátce probulat