Přípravu receptu jsem si sice nestopovala, ale určitě vám nezabere více jak půl hodinky. Je to jednoduché, rychlé a výborné 🙂 Pokud teda máte rádi žampiony.

Tahle varianta je sice bezmasá, ale klidně si k tomu můžete udělat minutkový steak z kuřecího, vepřového nebo hovězího masa.

Pokud si nebudete dělat domácí těstoviny, snažte se sehnat aspoň ty nejkvalitnější.

Jak poznat kvalitní těstoviny?

  1. Pravé italské těstoviny se vyrábí ze semolinové tvrdozrnné pšenice.
  2. Těsto se lisuje pomocí forem do různých tvarů. Formy mohou být buď teflonové, které jsou levnější a produkují hladké, tvrdé a výrazně žluté těstoviny. Dražší formy, bronzové (na obale hledejte „al bronzo“), se používají na výrobu kvalitnějších těstovin, které tak získávají hrubý světlejší povrch, který lépe absorbuje omáčku. 
  3. Dalším důležitým faktorem je obsah bílkovin (vypovídá to o kvalitě použité pšenice) – čím vyšší je obsah bílkovin, tím kvalitnější pšenice byla použita. Ty nejkvalitnější dosahují až 14,5 g bílkovin na 100 g těstovin.

Budeme potřebovat

  • 500 g těstovin
  • 500 g žampionů
  • 2 střední cibule
  • 30 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mouky
  • 600 ml vývaru
  • 100 ml smetany 33%
  • sůl, pepř

Postup

  1. Půlku žampionů si nakrájíme na menší kousky a druhou půlku na větší. Pokud budou žampiony malé, můžeme je nechat i celé, případně rozkrojit jen na polovinu.
  2. Cibuli si nakrájíme na jemno.
  3. Na pánvi si rozpustíme máslo, zakápneme olivovým olejem. Přidáme cibuli. Plamen si trošku stáhneme a cibuli necháme zesklovatět – cibule bude mít sklovitý nádech, bude vypadat jako průhledná.
  4. K cibuli přidáme žampiony, osolíme, opepříme a pánev přikryjeme pokličkou. Žampiony nám osolením pustí vlastní šťávu, takto je necháme zhruba 10 minut dusit.
  5. Žampiony zaprášíme vrchovatou lžící mouky, promícháme a postupně zaléváme vývarem, energicky přitom mícháme. Pro omáčku bez moučných hrudek platí základní pravidlo. Pokud máme horkou jíšku, přiléváme vždy studenou tekutinu a naopak.
  6. Vše necháme provařit.
  7. Dochutíme, stáhneme plamen, přilijeme smetanu a necháme už jen krátce probulat