Kynutý koláč na způsob babky, akorát se peče v dortové formě. A je opravdu výborný! Naplnit si jej můžete mákem, ořechy, skořicí, čokoládou apod.
Já tentokrát zvolila ořechovou náplň, namixovala jsem lískové a vlašské ořechy. Pokud máte doma dobré ořechové máslo, klidně můžete použít i to, určitě vám to ušetří práci. Případně můžete nakombinovat ořechové máslo s namletými ořechy.
Budeme potřebovat
Těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g másla
- 300 ml plnotučného mléka
- 3 žloutky
- 30 g droždí
- 120 g cukr krystal
- špetka soli
- vanilka
- citronová kůra
Ořechová náplň
- 300 g ořechů
- 70 g másla
- 80 g cukr moučka
- lžička skořice
- Dortová forma o průměru 24 cm.
- Olej na vymazání
Postup
Ořechová náplň
- Ořechy si důkladně rozmixujeme, poté přidáme trošku povolené máslo a znovu mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne ořechové máslo.
- Ořechové máslo nakonec dochutíme cukrem a skořicí.
Těsto
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu. Takže když provede zkoušku prstem, mléko nás nebude ani pálit, ani studit. Pokud zkusíme teploměrem, teplota by měla být někde kolem 36-37°C.
- Část mléka (zhruba 80 – 100 ml) nalijeme do misky s droždím, promícháme (vznikne nám kašička) a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vykynout.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, rozpuštěné máslo, žloutky, vzešlé droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 160°C
- Na vál posypaný moukou si předěláme vykynuté těsto, které si vyválíme na zhruba 1 – 2 cm silný plát, na který dáme ořechovou náplň.
- Těsto srolujeme a můžeme si ho rozdělit na dvě poloviny, které podélně rozřízneme. Vzniknou nám dohromady 4 prameny.
- Prameny stočíme do vymazané formy tak, aby řezná plocha byla vždy nahoře.
- Pečeme při 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 – 60 minut.