Karamel byl pro mě vždycky jedna velká neznámá. Radši jsem si koupila zkaramelizované mléko, než abych se pak prala s karamelem přilepeným na vařečce. Jednou jsem ale viděla super recept a nezdálo se mi, že by to byla zas taková věda. Cukr jsme dala do hrnce a míchala jsem, aby se nám cukr nepřilepil. Jakmile byl všechen rozpuštěný, přidala jsem studené máslo (které mělo karamel krásně zchladit) přidala smetanu (nebo mléko jak bylo v návodu) a karamel byl na světě. Ptáte se, jaký byl výsledek? Až na jednu zničenou vařečku od karamelu, nebyl výsledek zas taková katastrofa. Jako karamel to vypadalo, ale chutnal trošku spáleně. Napoprvé jsem měla radost, že to dopadlo aspoň takto 😀

Po druhém pokusu dopadl vlastně stejně. Navíc po zchladnutí se s karamel nedalo moc pracovat. Začala jsme hledat dál. A našla jsem! Od té doby, co mám tenhle recept, karamel pro mě není problém. Navíc je opravdu výborný a krásně se s ním pracuje. Tak hurá do něho! 🙂

V receptu uvádím 200g cukru a 250ml smetany. Ideální poměr by měl být 1:1. Záleží, na co budete karamel používat. Mě se ve většině receptů hodí karamel o něco řidší, proto klidně na 200g cukru použiji i 300ml smetany.

Dále je velmi důležitý poměr vody. Voda by měla obsahovat 30-40% hmotnosti cukru. Takže pokud použijeme 200g cukru, měli by jsme použít 60-80g (ml) vody. Cukr musí být celý mokrý, pokud bude nějaké místečko suché, cukr nám bude krystalizovat.

  • 200 g cukru krupice
  • 60-80 ml vody
  • 200-250 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí i 30%)
  • sůl (pokud budete chtít slaný karamel)

Smetanu si dáme do kastrůlku a ohřejeme ji. Do dalšího hrnce se silnějším dnem si dáme cukr s vodou. Na vysokém plameni přivedeme k varu, směs nemícháme! Karamel necháme vařit, jakmile nám zezlátne, sundáme ho z plotýnky, přilijeme ohřátou smetanu a rychlými pohyby mícháme metlou. Je důležité sundat karamel z plotny ve správnou dobu. Pokud to přeženete bude karamel hořký.

Dávejte si velký pozor, aby jste se o karamel nespálili, dosahuje teploty až 150°C a při přilévání smetany může prskat.

Občas se nám cukr špatně rozpustí (například cukr zůstane na stěnách hrnce) a proto je lepší vzít karamel ještě přes síto. A pak už jen necháme vychladnout a můžeme ho použít na cheesecake, dorty, cupcaky a další.

Pokud ho celý nezpracujeme, v lednici nám minimálně týden vydrží.

TIP! Pokud by jste měli hrnce, vařečky, lžičky nebo jiné nádobí ulepené od karamelu, stačí vše jen vyvařit 🙂