Sušenkový základ

  • 150 g máslových sušenek
  • 90 g másla

Náplň

  • 750 g tvaroh – polotučný/tučný ve vaničce (můžeme dát např. 250 g mascarpone a 500 g tvarohu)
  • 190 g zakysané smetany
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 g cukru (můžeme použít domácí vanilkový)
  • 70 g arašídového másla

Karamel

  • 200 g cukru krupice
  • 60-80 ml vody
  • 200-250 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí i 30%)
  • sůl (pokud budete chtít slaný karamel)

Čokoládová ganache

  • 200 g čokolády 60% – 70% kakaa
  • 200 g smetany 33% – 40%

Pečící papír a forma s průměrem 24cm.

Sušenkový základ

  1. Základ si můžeme různě namixovat, nebo použít pouze máslové sušenky. Pokud použijeme i ořechy, rozmixujeme je až na máslo, a tím pádem použijeme méně klasického másla.
  2. Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
  3. Spodek kulaté formy si vyložíme pečicím papírem, na který dáme rozmixované sušenky a pořádně uťapkáme.

Náplň

  1. Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 1-2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
  2. Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, arašídové máslo a mouku si při menších otáčkách rozmixujeme, ke konci přidáme vejce (nepotřebujeme vyšlehané vejce, které nám v těstě vytvoří nežádoucí bubliny) a krátce rozmixujeme, aby se nám vše spojilo. 
  3. Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Nežádoucí bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
  4. Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 40 – 50 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
  5. Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku 😊
  6. Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
  7. Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
  8. V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny.
  9. Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.

Karamel

Samostatný recept na karamel najdete zde https://dcereckauplotny.cz/mlecny-karamel/

Smetanu si dáme do kastrůlku a ohřejeme ji. Do dalšího hrnce se silnějším dnem si dáme cukr s vodou. Na vysokém plameni přivedeme k varu, směs nemícháme! Karamel necháme vařit, jakmile nám zezlátne, sundáme ho z plotýnky, přilijeme ohřátou smetanu a rychlými pohyby mícháme metlou. Je důležité sundat karamel z plotny ve správnou dobu. Pokud to přeženete bude karamel hořký.

Dávejte si velký pozor, aby jste se o karamel nespálili, dosahuje teploty až 150°C a při přilévání smetany může prskat. Hotový karamel můžeme vzít přes síto (v karamelu můžou být kousky nerozpuštěného cukru) necháme vychladnout.

Pokud ho celý nezpracujeme, v lednici nám minimálně týden vydrží.

TIP! Karamel se mi nejlíp roztírá nožem 🙂

Čokoládová ganache

  • Čokoládu si nalámeme na menší kousky.
  • Smetanu si dáme do hrnce a zahřejeme ji. Měla by mít teplou kolem 70 – 80°C
  • Smetanu nalijeme na čokoládu a pár minut si jí nevšímáme.
  • Zhruba po 3 – 4 minutách směs důkladně promícháme.