Sušenkový základ
- 150 g máslových sušenek
- 90 g másla
Náplň
- 750 g tvaroh – polotučný/tučný ve vaničce (můžeme dát např. 250 g mascarpone a 500 g tvarohu)
- 190 g zakysané smetany
- 2 vejce
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 g cukru (můžeme použít domácí vanilkový)
- 70 g arašídového másla
Karamel
- 200 g cukru krupice
- 60-80 ml vody
- 200-250 ml smetany (ideálně 40%, ale postačí i 30%)
- sůl (pokud budete chtít slaný karamel)
Čokoládová ganache
- 200 g čokolády 60% – 70% kakaa
- 200 g smetany 33% – 40%
Pečící papír a forma s průměrem 24cm.
Sušenkový základ
- Základ si můžeme různě namixovat, nebo použít pouze máslové sušenky. Pokud použijeme i ořechy, rozmixujeme je až na máslo, a tím pádem použijeme méně klasického másla.
- Do mixéru vložíme sušenky a rozmixujeme, poté přidáme máslo a znovu mixujeme. Máslo by mělo být trošku změklé.
- Spodek kulaté formy si vyložíme pečicím papírem, na který dáme rozmixované sušenky a pořádně uťapkáme.
Náplň
- Všechny suroviny na náplň si vytáhneme alespoň 1-2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pokud by byly suroviny studené, nebo měly různé teploty, cheesecake by se nám mohl srazit.
- Tvaroh, zakysanou smetanu, cukr, arašídové máslo a mouku si při menších otáčkách rozmixujeme, ke konci přidáme vejce (nepotřebujeme vyšlehané vejce, které nám v těstě vytvoří nežádoucí bubliny) a krátce rozmixujeme, aby se nám vše spojilo.
- Těsto nalijeme do formy a několikrát s formou bouchneme o kuchyňskou linku. Nežádoucí bublinky, které na povrchu vyskočí, zahladíme.
- Cheesecake dáme péct na 160°C a pečeme zhruba 40 – 50 minut. Řídíme se hlavně podle okrajů – měly by být pevné a mírně nahnědlé.
- Zbytečně během pečení neotevírejte troubu. Po upečení se vnitřek cheesecaku ještě mírně třepe, což je v pořádku 😊
- Po dopečení troubu vypneme, otevřeme, ale cheesecake necháme v troubě aspoň 30 minut. Kdybychom ho ihned vytáhli, mohl by nám prasknout.
- Na kuchyňské lince necháme cheesecake vychladnou a poté dáme do lednice.
- V lednici by měl být alespoň 2-3 hodiny.
- Okraje cheesecaku oddělíme od formy pomocí nože. Celý ho dokola obřízneme.
Karamel
Samostatný recept na karamel najdete zde https://dcereckauplotny.cz/mlecny-karamel/
Smetanu si dáme do kastrůlku a ohřejeme ji. Do dalšího hrnce se silnějším dnem si dáme cukr s vodou. Na vysokém plameni přivedeme k varu, směs nemícháme! Karamel necháme vařit, jakmile nám zezlátne, sundáme ho z plotýnky, přilijeme ohřátou smetanu a rychlými pohyby mícháme metlou. Je důležité sundat karamel z plotny ve správnou dobu. Pokud to přeženete bude karamel hořký.
Dávejte si velký pozor, aby jste se o karamel nespálili, dosahuje teploty až 150°C a při přilévání smetany může prskat. Hotový karamel můžeme vzít přes síto (v karamelu můžou být kousky nerozpuštěného cukru) necháme vychladnout.
Pokud ho celý nezpracujeme, v lednici nám minimálně týden vydrží.
TIP! Karamel se mi nejlíp roztírá nožem 🙂
Čokoládová ganache
- Čokoládu si nalámeme na menší kousky.
- Smetanu si dáme do hrnce a zahřejeme ji. Měla by mít teplou kolem 70 – 80°C
- Smetanu nalijeme na čokoládu a pár minut si jí nevšímáme.
- Zhruba po 3 – 4 minutách směs důkladně promícháme.