Svůj první pečený čaj jsem pila u babičky, byl výborný. Když jsem během týdne spotřebovala celou zavařeninovou sklenku, kterou mi babička dala, rozhodla jsem se, udělat pár sklenic i doma. Není na tom vlastně nic složitého, ovoce si nakrájíme, dáme na plech, upečeme, naplníme sklenice a je hotovo.

Základní recept

  • 2 kg ovoce (mraženého, čerstvého)
  • 600 – 1200 g cukru krupice (záleží na kyselosti ovoce)
  • koření (skořice, hřebíček, badyán, anýz)
  • můžete přidat i zázvor, slivovici nebo rum

Do pečeného čaje si vlastně můžete dát cokoliv, co máte rádi, nakombinovat si různé varianty. Doporučuji dát do každého čaje kyselé (rybíz, švestky, rakytník) a sladké ovoce. V poměru půl na půl nic nezkazíte. Podle kyselosti ovoce, se pak bude odvíjet i podíl cukru.

Koření je taky na vaši chuti a fantazii.

Alkohol – pokud si ním nejste jisti, není potřeba přidávat. My tady na moravě by jsme ho nejradši vecpali všude, ale není to nutné. Navíc až si čaj budete vařit, kdykoliv si tam štamprlku můžete přidat.

Jedna z variant receptu

  • 170 g citronu (2ks)
  • 500 g pomeranče, mandarinky
  • 600 g jablek
  • 730 g lesního ovoce
  • 600 – 700 g cukru krupice
  • 2 celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • 1 badyán
  1. Mandarinky, pomeranče a citrony si oloupeme. Jablka neloupu, ale zbavím jádřinců. Vše nakrájíme zhruba na stejné kostičky. Lesní ovoce jsem použila mražené.
    Nedoporučuji používat ovoce, které by jste už sami nesnědli, bude to potom na čaji znát. Filozofie typu než to vyhodit, udělám čaj – opravdu nebude fungovat. Radši to vyhoďte 😀
    Pokud nebudete používat žádné mražené ovoce, která nám brzy pustí šťávu, je lepší plech přikrýt alobalem, případně pečte v pečící míse, která má poklop. Je potřeba směs několikrát během pečení promíchat.
  2. Nakrájené ovoce dáme do hlubokého plechu, případně zapékací mísy. Zasypeme cukrem, přidáme koření, důkladně promícháme a dáme péct. Pečeme při 200°C zhruba 30 minut.
  3. Upečenou ještě horkou směs plníme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Takto otočené sklenice necháme, dokud nám čaj nevychladne. Skladujeme v chladnější místnosti. Otevřenou sklenici je lepší mít v lednici.