Dnes pro vás mám recept na palačinky, které jsou u nás opravdu oblíbené. Každý je miluje na jiný způsob, můžete si je dát s ovocem, marmeládou, nutellou, čokoládou, oříškami, karamelem nebo šlehačkou. Já je třeba miluju s povidly a mákem.

Recept je zhruba na 10 palačinek.

Budeme potřebovat

  • 220 g hladké mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1 lžíce olej

Postup

  1. Mouku, vajíčka, sůl, olej a polovinu mléka důkladně rozmícháme pomocí šlehací metly, nebo ručního mixéru do hladké hmoty.
  2. Poté přilijeme zbytek mléka a promícháme.
  3. Rozehřejeme si nepřilnavou pánev.
  4. Říká se, že první palačinka se nikdy nepodaří. Nemusí to být však pravda, většinou je na vině málo rozehřátá pánev.
    Jak poznáme dostatečně rozpálenou pánev? K testu můžeme použít buď ruku, kterou jednoduše přiložíme nad pánev a pokud cítíme teplo, pánev je rozehřátá. Nebo pomocí vody. Pokud prskneme na pánev vodu, a ta po pánvi začne „tanči“ pánev je dostatečně rozehřátá.
  5. Pokud máte raději palačinky mastnější, můžete si před každou palačinkou pokapat pánev olejem, případně použít sádlo nebo přepuštěné máslo. Klasické máslo nedoporučuji, nemá totiž tak velký kouřoví bod, tím pádem by se nám rychle připálilo.
  6. Palačinky smažíme s obou stran dozlatova.
  7. Naplníme a dozdobíme dle chuti.