Výborné pivní pečivo, které je po upečení krásně měkké. Místo nivy můžete použít jiný sýr, nebo stačí potřít jen česnekem. Mňam, jen když to píšu, tak se mi sbíhají sliny. Těsto lze určitě použít i na pizzu.

Pečivo je super k obloženým talířům, k silvestrovskému zobání, zeleninovému salátu, nebo jen tak samotné, k dobrému vínu.

Budeme potřebovat

Recept je na 4 pečiva (pizze)

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml oleje
  • 250 ml piva
  • 1 balíček sušeného droždí
  • 12 g soli
  • 12 g cukru
  • posypání – niva, česnek, případně jiný sýr či koření

Postup

  1. Tohle je jeden z mála receptů u kterého nejraději používám sušené droždí. Ze sušeného droždí se nedělá kvásek, ale pouze se přisype ke zbytku ingrediencí.
  2. Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Těsto je trošku tužší a hůř se s ním pracuje, proto tuhle práci nejčastěji nechávám na robotu. Těsto by se v robotu mělo hníst alespoň 10-15 minut.
  3. Hladké těsto přikryjeme útěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinku kynout.
  4. Troubu si předehřejeme. Pokud budete používat program pečení vrch + spodek, troubu rozpalte jak jen nejvíc to půjde. Pokud budete používat program horký vzduch (moc nedoporučuji) stačí troubu rozehřát na 200 – 220°C, některé nové trouby mají už program pizza, tam bych volila teplotu zhruba 240°C.
  5. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 bochánky a z každého vytvoříme placku kterou posypeme nivou a trošku osolíme.
  6. Pokud by jste chtěli pečivo pouze česnekové, doporučuji česnek rozmačkat do trochy olivového oleje a chvíli nechat česnek provonět do oleje, poté jen stačí potřít placky.
  7. Placky si předěláme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova.