Česká klasika, kterou miluju! A nejraději mám makové! Vy si je ale můžete naplnit podle chuti, ať už klasicky povidly, mákem, tvarohem či marmeládou. Nebo můžete vyzkoušet různé druhy ovoce (rozvařené jablka s cukrem a skořicí).
Na buchty jsem dlouho hledala ten správný recept. V kuchařkách i na internetu najdete opravdu šílené množství receptů a každý se vlastně něčím liší, ať už počtem vajec, množstvím droždí, másla a mouky. A teď babo raď 😀
Ať už máte i sebelepší recept, nemusí vždy dopadnout dobře. Stačí, když mléko má vyšší teplotu, máte staré kvasnice, nebo špatně vypracujete těsto a na problém už je zaděláno. U kynutého těsta neexistují žádné zkratky. Těsto je opravdu potřeba dobře zadělat a nechat náležitě vykynout.
Budeme potřebovat
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 80 g cukru krupice
- 250 g plnotučného mléka
- 4 žloutky
- 120 g másla
- 40 g kvasnic
- 5 g soli
- citronová kůra
- vanilka
Náplň
- dle chuti – maková, tvarohová, povidlová, ořechová, čokoládová, ovocná
Rumová směs na dokončení
- 2 lžíce rumu
- 1 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce horké vody
- pekáček o velikosti 26 x 16 cm
- 60 g másla na vymazání
Těsto
- Do menší misky si rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky.
- Mléko si ohřejeme v kastrůlku. Mělo by mít tělesnou teplotu.
- Část mléka, zhruba 80 ml, nalijeme do misky s droždím, rozmícháme do hladké kašičky a necháme zhruba 10 – 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.
- Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, zbytek cukru, žloutky, rozpuštěné, ale vychladlé máslo, zbytek mléka, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku, vzešlé kvásek a zaděláme těsto. Těsto je dobře zadělané, když se nelepí na stěny mísy.
- Mísu přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout do dvojnásobných rozměrů, bude to trvat zhruba hodinu.
- Troubu si předehřejeme na 200°C.
- Vykynuté těsto si rozválíme na 1 cm silný plát. Kulatým vykrajovátkem, nebo sklenicí o průměru 10 cm, si vykrojíme zhruba 12 placiček.
- Do středu naneseme náplň a pečlivě zabalíme. Aby se nám s těstem dobře pracovalo, nemělo by být příliš pomoučené.
- V pekáči si rozpustíme máslo a bochánky v něm ze všech stran smočíme.
- Bochánky skládáme do pekáče vedle sebe a spojem dolů.
- Buchty v pekáči necháme ještě 15 minut kynout.
- Nakynuté buchty dáme do trouby. Pečeme na 200°C 3 minuty, poté teplotu snížíme na 170°C a dopékáme dalších 20 – 25 minut.
- Ještě horké buchty pokropíme rumovou směsí.
- Vychladlé buchty pocukrujeme.