Jsou křehké a ták výborné. Musím říct, že přeslazené věci moc nemusím. Takže karamelkám jsem zrovna velkou naději nedávala, ale tyhle se opravdu povedly.

Skvěle poslouží na dozdobení karamelových, nebo čokoládových dortů, cheesecakes, cupcakes, tartaletek a daších. Ale určitě si je můžete udělat jen tak, případně, nazdobit do nějaké hezké sklenice a skvěle poslouží jako dárek 🙂

Budeme potřebovat

  • 220 ml mléka
  • 250 g cukru krupice
  • 75 g másla
  • 4 g soli (pokud chceme mít slané karamelky)
  • pravá vanilka

Všechny ingredience si dáme do rendlíku nebo na pánev s vyšším dnem. Za stálého míchání přivedeme ingredience k varu a vaříme do 118°C. Necháme lehce zkaramelizovat. Hotový karamel nalijeme na pečící papír, směs rozetřeme a necháme vychladnout. Nakonec nalámeme na kousky 🙂