Čokoládové palačinky s tvarohovou náplní. Naplnit a dozdobit si jej můžete čímkoliv, záleží na vás, co máte rádi.

Budeme potřebovat

Palačinky

  • 2 vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 50 ml oleje
  • 20 g kakaa
  • špetka soli

Náplň

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • cukr moučka podle chuti
  • ovoce, marmeláda, oříškové máslo, čokoláda

Postup

Palačinky

  1. Do misky si vyklepneme vajíčka, přidáme mouku, kakao, olej, špetku soli a přidáme část mléka.
  2. Pomocí ručního mixéru, nebo šlehací metly si vytvoříme hladké těsto, do kterého postupně přiléváme mléko. Kdyby jsme všechno mléko přidali naráz, těžko by se nám rozmíchávali hrudky, které by v těstě vznikly, proto je lepší mléko přilévat, až je těsto hladké.
  3. Těsto necháme zhruba 10 minut odpočinout. Mouka do sebe natáhne ještě část tekutiny a těsto pak bude o něco hustší. Pokud se vám někdy stalo, že se vám první palačinky nepodařily, většinou za to právě může řídké těsto, které není uleželé. A nebo nedostatečně rozpálená pánev.
  4. Jak poznáme dostatečně rozpálenou pánev? K testu použijeme vodu. Pokud prskneme na pánev vodu, a ta po pánvi začne „tančit“ pánev je dostatečně rozehřátá.
  5. Základ krásných palačinek je taky vhodná pánev. Pánev by měla mít kulatý tvar, nízký okraj, nepřilnavý povrch a vyrobená z nezávadných materiálů jako je například hliník, titan a železo.
  6. Pokud máme dostatečně rozehřátou pánev, můžeme smažit palačinky. Pokud máte rádi palačinky mastnější, můžete smažit na trošce oleje. Máslo není vhodné, rychle by se nám připálilo.
  7. Palačinky smažíme z obou stran do zlatova. Nenecháváme je na pánvi příliš dlouho, palačinky by díky kakau mohli zhořknout.
  8. Nakonec je můžeme pomazat marmeládou, oříškovým máslem, nebo naplnit tvarohovou náplní.
  9. Dozdobit sis jej můžeme čerstvým nebo mrazeným ovocem, čokoládou, oříšky .. atd.