Pokud máte předsudky k cuketě, věřte, že ji v bábovce vůbec nepoznáte. Naopak díky ní je bábovka extra vláčná. Dokonce i na druhý den, je jako čerstvá.

Budeme potřebovat

  • 1 střední cuketu (zhruba 280 g už nastrouhané cukety)
  • 2 vajíčka
  • 180 g cukr krupice
  • 70 g másla
  • 200 g jogurtu
  • 100 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 120 g polohrubé mouky
  • kypřicí prášek
  • vanilka

Bábovková forma, olej a hrubá mouka na vysypání.


Postup

  1. Jako první si vytáhneme suroviny z lednice, aby měli pokojovou teplotu.
  2. Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
  3. Cuketu si očistíme, nastrouháme na hrubou a osolíme, aby nám pustila přebytečnou vodu.
  4. Než nám cuketa pustí vodu, smícháme si v jedné misce suché ingredience a důkladně směs promícháme, aby se nám kypřicí prášek co nejlépe rozptýlil.
  5. V druhé misce si prošleháme vejce s cukrem, přidáme jogurt a rozpuštěné, ale vychladlé máslo.
  6. Bábovkovou formu si vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Máslo není vhodné, protože obsahuje vodu, ta spolu se strouhankou či moukou vytvoří směs, která se po upečení těžko odlepuje od formy.
  7. Z cukety na vymačkáme vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ji k vajíčkové směsi.
  8. Nakonec obě směsi smícháme a vlijeme je do bábovkové formy.
  9. Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
  10. Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90-100°C.
  11. Doba pečení závisí na použité formě. Já pekla v klasické plechové zhruba 50 minut.
  12. Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
  13. Bábovku vyklopíme, pocukrujeme, nebo můžeme dozdobit čokoládou, karamelem, šlehačkou, ovocným rozvarem.

Čokoládová bábovka s cuketou