Máte rádi cibulové chutney, neboli marmeládu z cibule? Já mooc! A když jsem doma měla i spoustu třešní, napadlo mě, spojit tyhle dvě suroviny a udělat z toho chutney.
Tohle chutney je výborné k masu, ale i k sýrům. Pokud máte například rádi grilovaný hermelín, určitě si k tomu přidejte i chutney. A babička říkala, že by si to klidně dala i místo klasické marmelády na vánočku 😀 tak proč ne.
Budeme potřebovat
- 1 lžíce oleje
- 30 g másla
- 300 g červené cibule
- sůl
- 800 g vypeckovaných třešní
- 120 g cukru
- 200 ml červeného vína
- pepř, nebo chilli na dochucení
Postup
- Cibuli si očistíme a nakrájíme na půl měsíčky.
- V hrnci s vyšším dnem si necháme rozpustit máslo, lžíci oleje a přidáme cibuli, kterou osolíme větší špetkou soli. Krátce orestujeme a poté stáhneme plamen na střední stupeň a necháme cibuli zesklovatět. Bude to trvat zhruba 10 minut.
- Poté přidáme vypeckované třešně, cukr, necháme zkaramelizovat a nakonec zalijeme červeným vínem. Necháme krátce zavřít, poté plamen stáhneme a na středním plamenu vaříme, dokud nám nevznikne hustá (marmeládová) konzistence. Mezitím pravidelně promícháváme.
- Záleží jak máte šťavnaté třešně, ale než se všechna tekutina vyvaří, může to trvat až 3 hodiny.
- Nakonec můžeme dochutit ještě solí, cukrem, případně přidat chilli, nebo pepř.
- Pokud si budete chtít chutney uchovat ve sklenicích, ještě horké ho dejte do zavařovací sklenice, zavřete a sklenici otočte víčkem dolů, takto nechte do vychladnutí.