Máte rádi cibulové chutney, neboli marmeládu z cibule? Já mooc! A když jsem doma měla i spoustu třešní, napadlo mě, spojit tyhle dvě suroviny a udělat z toho chutney.

Tohle chutney je výborné k masu, ale i k sýrům. Pokud máte například rádi grilovaný hermelín, určitě si k tomu přidejte i chutney. A babička říkala, že by si to klidně dala i místo klasické marmelády na vánočku 😀 tak proč ne.

Budeme potřebovat

  • 1 lžíce oleje
  • 30 g másla
  • 300 g červené cibule
  • sůl
  • 800 g vypeckovaných třešní
  • 120 g cukru
  • 200 ml červeného vína
  • pepř, nebo chilli na dochucení

Postup

  1. Cibuli si očistíme a nakrájíme na půl měsíčky.
  2. V hrnci s vyšším dnem si necháme rozpustit máslo, lžíci oleje a přidáme cibuli, kterou osolíme větší špetkou soli. Krátce orestujeme a poté stáhneme plamen na střední stupeň a necháme cibuli zesklovatět. Bude to trvat zhruba 10 minut.
  3. Poté přidáme vypeckované třešně, cukr, necháme zkaramelizovat a nakonec zalijeme červeným vínem. Necháme krátce zavřít, poté plamen stáhneme a na středním plamenu vaříme, dokud nám nevznikne hustá (marmeládová) konzistence. Mezitím pravidelně promícháváme.
  4. Záleží jak máte šťavnaté třešně, ale než se všechna tekutina vyvaří, může to trvat až 3 hodiny.
  5. Nakonec můžeme dochutit ještě solí, cukrem, případně přidat chilli, nebo pepř.
  6. Pokud si budete chtít chutney uchovat ve sklenicích, ještě horké ho dejte do zavařovací sklenice, zavřete a sklenici otočte víčkem dolů, takto nechte do vychladnutí.