Občas doma máme více banánů, než dokážeme spotřebovat. Nejčastěji se nám banány nahromadí po Velikonocích nebo po Mikuláši. Pokud jsou už příliš přezrálé, je nejlepší z nich udělat například banana bread, recept na můj najdete přímo tady https://www.dcereckauplotny.cz/banana-cake/ Ale pokud máme banány ještě v nejlepší kondici, můžeme je využít právě do tohoto výborného banánového řezu s tvarohovým krémem.

Budeme potřebovat

Korpus

  • 6 vajec
  • 180 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 160 g polohrubé mouky
  • 20 g kakaa
  • 1 lžička kypřicího prášku

Ovoce

  • 4 – 5 ks banánu
  • marmeláda na pomazání korpusu (nemusí být)

Tvarohový krém

  • 500 g tvarohu plnotučného ve vaničce
  • 250 ml smetany min. 33%
  • 120 g cukru moučka
  • vanilka
  • čokoláda nebo kakao na dozdobení
  • plech o velikosti zhruba 36 x 30 cm
  • pečicí papír

Postup

Korpus

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C.
  2. Máslo si rozpustíme a necháme zchladnout.
  3. Vejce spolu s cukrem si pomocí balonové metly, nebo ručního šlehače vyšleháme do světlé pěny. Bude to trvat zhruba 10 – 15 minut. Dobře vyšlehaná pěna téměř nestéká ze šlehací metly.
  4. Mezitím, než se nám pěna vyšlehá, si připravíme mouku, kterou smícháme s kakaem a kypřicím práškem. Důkladně směs promícháme. U piškotového těsta, není nutné kypřicí prášek používat. Pokud si však nejste jistí, dobře vyšlehanými vejci, je lepší přidat i kypřicí prášek.
  5. Do ušlehané pěny pomocí síta přesejeme směs mouky, kakaa a kypřicího prášku. Pomocí stěrky důkladně, ale opatrně směs promícháme. Opatrnost je důležitá proto, aby nám pěna nespadla. Proto směs jakoby podebíráme. Je však důležité směs důkladně promíchat. Když budete směs podebírat a promíchávat, můžete si všimnout nahromaděné mouky na určitých místech, pokud by jsme směs důkladně nepromíchali, korpus by měl poté příliš hrudek. Hrudky poté většinou během pečení spadnou dolů a špatně promíchané těsto poznáme už během pečení. Pokud kontrolujeme propečenost pomocí špejle a cítíme že nahoře je těsto nadýchané, ale dolů je tuhé, nejspíš jsme směs špatně promíchali.
  6. Jakmile máme směs důkladně promíchanou, přilejeme máslo a znovu důkladně mícháme.
  7. Na plech vyložený pečicím papírem vylejeme těsto, uhladíme a dáme péct.
  8. Pečeme při 180°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 20 minut.
  9. Upečené těsto necháme vychladnout.

Tvarohový krém

  1. Tvaroh i smetana by měla být důkladně vychlazená. Je to základ proto, aby se nám směs dobře vyšlehala.
  2. Smetana by měla být minimálně 33%, čím více procent bude mít, tím lépe půjde smetana vyšlehat.
  3. Nádoba ve které budeme krém šlehat, by neměla být teplá. Naopak ji klidně můžeme dát na pár minut do lednice.
  4. Tvaroh, smetanu, cukr a vanilku si dáme do nádoby a vyšleháme do hladkého krému.
  5. Pokud nebudeme mít korpus ještě dostatečně vychlazený, krém uschováme v lednici.

Kompletace

  1. Vychlazený korpus pomažeme marmeládou. Pokud doma marmeládu nemáte, klidně můžete vynechat.
  2. Poté poklademe banány nakrájené na plátky.
  3. Na banány si rozetřeme krém a nakonec už jen nastrouháme čokoládu, nebo posypeme kakaem.