Výborná třená bábovka s mandlemi a bílou čokoládou. Musím říct, že patří mezi nejlepší bábovky, které na blogu najdete.

Třená bábovka je na přípravu o něco těžší než bábovky, kde se jen smíchají ingredience, ale i tak ji určitě každý zvládne. Stačí jen dbát na důkladně vyšlehané máslo a poté postupné zašlehávání ostatních surovin. Tahle bábovka ale za trochu práce stojí. Opravdu!

A jak všichni určitě moc dobře víme, k dobré bábovce patří i výborné kafé. Já zvolila kávu z malé pražírny kávy z Beskyd a to

https://www.uprazeno.cz/

Na eshopu najdete nejen kávu, kterou sami praží, ale i příslušenství pro alternativní přípravu kávy. Já si například připravuji kávu v HARIO V60 DRIP DECANTER, kde káva prochází přes papírový filtr a káva je zalévána vodou o 94 stupních, takže nedochází ke spálení. Určitě můžete vyzkoušet i jiné alternativy, např. aeropress, moka konvičku nebo klasický french press.

Na eshopu najdete i kapse pro Nespresso a Dolce Gusto.

Káva je opravdu výborná. Ještě jsem zdaleka neochutnala všechny druhy, ale musím říct, že zatím mými favority jsou kávová zrna Kostarika a Ethiopia.

Chuťový profil: Kostarika – skořice, čokoláda a sušené ovoce. Ethiopia – bobulovité ovoce, cirusy, dušená jablka, hořká čokoláda, červený rybíz.

Pokud by jste s výběrem kávy, nebo její přípravy potřebovali poradit, určitě neváhejte kontaktovat @uprazeno rádi vám pomůžou 🙂

A teď už jdeme na recept.

Budeme potřebovat

Bábovka

  • 250 g másla
  • 360 g cukr krupice
  • 5 vajec
  • 120 g namletých mandlí
  • 280 g polohrubé mouky
  • 150 ml plnotučného mléka
  • olej a hrubá mouka na vysypání formy
  • bábovková forma o objemu 1,6 litru a větší

Čokoládová poleva

  • 100 g bílé čokolády
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • mandle na posyp

Postup

Příprava surovin

  1. Máslo, vajíčka i mléko si vytáhneme zhruba 2 hodinky před pečením z lednice. Je důležité aby suroviny měli pokojovou teplotu.

Bábovka

  1. Troubu si předehřejeme na 160°C, program pečení vrch + spodek.
  2. U třené bábovky je důležité důkladně vyšlehané máslo a bílky. Pokud tedy máte stolní robot, velmi vám usnadní práci. Poradíte si však i s ručním mixérem.
  3. Jako první si rozdělíme vajíčka na bílky a žloutky.
  4. Dále si prosejeme mouku, do které přidáme namleté mandle a promícháme.
  5. Z bílků a části cukru ušleháme pevný sníh. Pokud použijeme stolní robot, zvolíme balonovou metlu, nebo můžeme šlehat ručním mixerem. Nejprve šleháme samotné bílky, jakmile nám začnou bělat, postupně zašleháme 120 g cukru krupice. Poté šleháme, dokud nám sníh nebude dělat pevné špičky. Takto připravený sníh dáme stranou.
  6. Další na řadě je máslo. Do mísy si rozkrájíme máslo, které pomocí třecí metly, neboli k-nástavcem, máslo třeme alespoň 10 minut. Máslo zesvětlá a zvětší svůj objem. Po této době postupně přidáme 240 g cukru. A zase důkladně zašleháme. Bude to trvat zhruba 10 minut. Je důležité aby máslo bylo důkladně vyšlehané, jen tak se nám bábovka podaří bez kypřicího prášku.
  7. Do vyšlehaného másla postupně zašleháváme žloutky. Pěkně jeden po druhém. Po každém žloutku vždy počkáme až se zašlehá, a poté přidáváme další.
  8. Pokud máme vajíčka důkladně zašlehané, robot stáhneme na střední stupeň a pomalu, tenkým pramínkem zašleháme mléko.
  9. Do těsta pomocí stěrky vmícháme připravenou mouku s ořechy a nakonec i sníh.
  10. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na bábovku. Pokud použijeme bábovkovou formu o objemu 1,6 litru, forma bude skoro plná. Ale těsto už příliš nenabyde, tak se nemusíte bát, že by těsto přeteklo.
  11. Bábovku pečeme na 160°C, program pečení vrch + spodek, zhruba 50 – 60 minut.
  12. Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90°C
  13. Bábovku po vytažení z trouby necháme zhruba 2 minuty ve formě a poté vyklopíme. Kdyby jsme nechali déle, bábovka se by se nám k formě přilepila. Ale pokud by jsme vyklopili hned po vytažení z trouby, bábovka by se nám nejspíš rozpadla. Proto je lepší pár minut počkat.
  14. Vyklopenou bábovku necháme důkladně vychladnout.

Čokoládová poleva

  1. Čokoládu si nakrájíme na menší kostičky, případně můžeme použít čokoládové pecičky.
  2. Smetanu si ohřejeme na 70-80°C a nalijeme ji na čokoládu. Počkáme zhruba 30 sekund a poté důkladně promícháme, aby se čokoláda všechna rozpustila.
  3. Polevou polijeme bábovku. Pokud by byla bábovka ještě teplá, poleva by z bábovky stekla, je tedy důležité, aby bábovka byla studená 🙂
  4. Nakonec posypeme rozdrcenými mandlemi.