Výborná polévka, kterou musíte rozhodně vyzkoušet. Teda pokud se vyhýbáte kopru a houbám, tak tahle polévka nebude asi nic pro vás. Ale v opačném případě si polévku zamilujete, tak jako my.
Nejčastěji se do polévky používají čerstvé nebo sušené houby. Pokud ale nejste houbaři, nezoufejte, postačí i žampiony, já použila krémové (hnědé) žampiony.
Budeme potřebovat
- 1 větší nebo 2 menší cibule
- 50 g másla
- 1 lžíce oleje
- 250 g čerstvých žampionů, můžete ale použít i sušené houby
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 1,5 litru vývaru, já použila hovězí
- sůl
- pepř
- 2 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 300 g brambor
- ocet, dle chuti, já použila 1 lžíci
- cukr, dle chuti, já použila 1 lžíci
- kopr
- 200 g smetany min. 30%
Postup
- Pokud použijete sušené houby, je potřeba je alespoň hodinu předem namočit. Záleží podle druhu a velikosti hub.
- Pokud budeme používat čerstvé houby, tak si je očistíme a nakrájíme.
- Cibuli si taky očistíme a nakrájíme najemno.
- V hrnci si necháme rozpustit část másla. Máslo budeme přidávat postupně, teď stačí použít zhruba 20g.
- K máslu přidáme i lžíci oleje, pokud máme víc cibulky, můžeme dát klidně 2 lžíce.
- Cibulku restujeme, dokud nám nezačne zlátnout. Poté přidáme nakrájené houby a další plátek másla.
- Houby chvilku restujeme a poté osolíme a opepříme, tím nám pustí vodu. A dál restujeme, dokud nám houby nezměknout a chytí krásně barvu.
- Jakmile máme houby hotové, přidáme zbytek másla a hladkou mouku. Vytvoříme spolu s hříbky jíšku, kterou krátce orestujeme a poté zalejeme vývarem.
- Vývar přiléváme postupně a vždy promícháme, aby se nám nevytvořili nežádané hrudky.
- Do polévky přidáme bobkový list, nové koření a nakrájené brambory.
- Vaříme, dokud nám brambory nezměknou, až poté dochucujeme octem a cukrem. Jakmile přidám ocet, nechám polévku ještě krátce probublat, aby se nám chuť octu zjemnila.
- Nakonec přidáme kopr, poté už polévku nevaříme. Kopr se přidává až nakonec, aby zůstal krásně zelený a neztratil tak barvu.
- Jakmile máme polévku dochucenou a dodělanou, odstavíme ji z plotny a teprve přilejeme smetanu. Polévka by se se smetanou už neměla vařit. Mohla by se nám srazit.
- Polévku podáváme s uvařeným vajíčkem.
- Dobrou chuť.










