Zdravý dýňový dort.
Dortík je krásně vláčný a příjemně čokoládový.
Já použila máslovou dýni, která mi chutná o něco více, než hokaido a hlavně se mi s ní i lépe pracuje. Nemusí se loupat, pěkně se krájí a má méně semínek.
Místo klasického cukru, jsem použila xilovit a čekankový sirup. Recept není určitě přeslazený, pokud máte raději sladší dortíky, klidně si sladidla přidejte.

100 g dortíku má zhruba 143 kcal.

Budeme potřebovat

Korpus

  • 3 vejce
  • 80 g špaldové mouky celozrnné
  • 50 g mandlové mouky
  • 100 g xilovit (můžete nahradit klasickým cukrem)
  • 2 lžíce oleje (12 ml)
  • 20 g kakaa
  • 350 g dýně, z kterého nám vznikne zhruba 400 g dýňového pyré
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

Tvarohový krém

  • 100 g kysané smetany
  • 500 g polotučného tvarohu
  • 30 g čekankového sirupu
  • kakao na posypání

dortová kulatá forma s průměrem 24cm
pečicí papír

Postup

  1. Dýni si nakrájíme, ve vodě uvaříme do měkka a s trochou vody rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout zhruba 400 g pyré.
  2. Pyré necháme vychladnout.
  3. Vajíčka si rozšleháme, přidáme xilovit, dýňové pyré a olej.
  4. Do druhé misky si odvážíme mandlovou mouku, špaldovou mouku, kakao a kypřící prášek. Vše důkladně promícháme.
  5. Nakonec do tekuté směsi přidáme sypkou, promícháme a nalijeme do pečící formy.
  6. Pečeme na 180°C program vrch + spodek, zhruba 30 minut.
  7. Po upečení necháme korpus vychladnout.
  8. Na krém si stačí smíchat oba tvarohy, kysanou smetanu a dosladit čekankovým sirupem.
  9. Nakonec posypeme kakaem.