Výborná polévka, kterou musíte rozhodně vyzkoušet. Teda pokud se vyhýbáte kopru a houbám, tak tahle polévka nebude asi nic pro vás. Ale v opačném případě si polévku zamilujete, tak jako my.

Nejčastěji se do polévky používají čerstvé nebo sušené houby. Pokud ale nejste houbaři, nezoufejte, postačí i žampiony, já použila krémové (hnědé) žampiony.

Budeme potřebovat

  • 1 větší nebo 2 menší cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 250 g čerstvých žampionů, můžete ale použít i sušené houby
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1,5 litru vývaru, já použila hovězí
  • sůl
  • pepř
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 300 g brambor
  • ocet, dle chuti, já použila 1 lžíci
  • cukr, dle chuti, já použila 1 lžíci
  • kopr
  • 200 g smetany min. 30%

Postup

  1. Pokud použijete sušené houby, je potřeba je alespoň hodinu předem namočit. Záleží podle druhu a velikosti hub.
  2. Pokud budeme používat čerstvé houby, tak si je očistíme a nakrájíme.
  3. Cibuli si taky očistíme a nakrájíme najemno.
  4. V hrnci si necháme rozpustit část másla. Máslo budeme přidávat postupně, teď stačí použít zhruba 20g.
  5. K máslu přidáme i lžíci oleje, pokud máme víc cibulky, můžeme dát klidně 2 lžíce.
  6. Cibulku restujeme, dokud nám nezačne zlátnout. Poté přidáme nakrájené houby a další plátek másla.
  7. Houby chvilku restujeme a poté osolíme a opepříme, tím nám pustí vodu. A dál restujeme, dokud nám houby nezměknout a chytí krásně barvu.
  8. Jakmile máme houby hotové, přidáme zbytek másla a hladkou mouku. Vytvoříme spolu s hříbky jíšku, kterou krátce orestujeme a poté zalejeme vývarem.
  9. Vývar přiléváme postupně a vždy promícháme, aby se nám nevytvořili nežádané hrudky.
  10. Do polévky přidáme bobkový list, nové koření a nakrájené brambory.
  11. Vaříme, dokud nám brambory nezměknou, až poté dochucujeme octem a cukrem. Jakmile přidám ocet, nechám polévku ještě krátce probublat, aby se nám chuť octu zjemnila.
  12. Nakonec přidáme kopr, poté už polévku nevaříme. Kopr se přidává až nakonec, aby zůstal krásně zelený a neztratil tak barvu.
  13. Jakmile máme polévku dochucenou a dodělanou, odstavíme ji z plotny a teprve přilejeme smetanu. Polévka by se se smetanou už neměla vařit. Mohla by se nám srazit.
  14. Polévku podáváme s uvařeným vajíčkem.
  15. Dobrou chuť.