Krásně vláčný dýňový dortík. Dýňový korpus je doplněný o kakao, takže je příjemně čokoládový a dýňový krém je vyšlehaný ze smetany, tvarohu a zakysané smetany.

Než začneme s přípravou dortíku, je potřeba si připravit dýňové pyré.


Dýňové pyré

Dýňové pyré mám na podzim neustále odložené v lednici. Ze začátku týdne si připravím pyré do sklenice a pak jen podle potřeby odebírám.

Na dýňové pyré nejraději používám Hokkaidó dýni nebo máslovou dýni. Pokud máme dýně mladé a nemají poškozenou slupku, není potřeba je loupat. Stačí jen umýt, rozkrojit, vydlabat jádřince a nakrájet na kostky.

Nakrájenou dýni si poklademe na plech a dáme péct. Pečeme na 180°C program pečení vrch + spodek, dokud nebude dýně měkká.

Upečenou dýni necháme vychladnout a poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Do dýně nepřidáváme žádnou tekutinu. Dělala by nám pak neplechu ve šlehačkovém krému.

Dřív jsem dýni vařila a poté i s částí vody mixovala. Ale nebyl to dobrý postup. Dýně po upečení má daleko lepší chuť.


Budeme potřebovat

Korpus

  • 3 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g hladké mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 30 g másla
  • 20 g kakaa
  • 350 g dýňového pyré
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • skořice

Krém

  • 200 g smetany ke šlehání 33-40%
  • 250 g tvarohu
  • 190 g zakysané smetany
  • 260 g dýňového pyré
  • 150 g cukr moučka
  • kulatá dortová forma o průměru 24 cm
  • máslo na vymazání
  • pečicí papír na dno formy
  • čokoláda nebo kakao na posypání

Postup

Korpus

  1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Program pečení vrch + spodek.
  2. V jedné míse si smícháme suché ingredience. Mouky prosejeme, přidáme kakao a kypřicí prášek. Vše důkladně promícháme tak, aby se nám kypřící prášek co nejlépe rozptýlil.
  3. Máslo si rozpustíme a necháme vychladnout.
  4. V druhé misce si prošleháme vejce s cukrem, přidáme máslo, dýňové pyré, skořici a vše důkladně promícháme šlehací metličkou.
  5. Spodek dortové formy si vyložíme pečicím papírem, okraje vymažeme máslem.
  6. Nakonec obě směsi spojíme, důkladně promícháme a nalijeme do dortové formy.
  7. Korpus pečeme zhruba 30 minut.

Krém

  1. Na krém je důležité, aby všechny ingredience byli co nejlépe vychlazené.
  2. Poté už jen stačí všechny ingredience dát do jedné misky a důkladně vyšlehat mixérem nebo robotem.

Kompletace

  1. Na vychladlý korpus dáme vychlazený krém.
  2. Poté už jen zastrouháme čokoládou nebo posypeme kakaem.
  3. Hotový dort dáme do lednice a počkáme, dokud nám krém zcela neztuhne.