Čokoládová buchta s rybízem – vláčná, nadýchaná a přesně tak akorát sladká. 🍫
Ideální letní dezert, kde se krásně doplňuje hořkost kakaa, kousky čokolády a svěží kyselost rybízu.
V receptu jsem použila špaldovou polohrubou a hladkou mouku od Nominal, které těstu dodají nejen skvělou strukturu, ale i jemně oříškovou chuť.

Já jsem čokoládu do buchty rozpustila, ale pokud se s tím nechcete dělat, klidně ji tam můžete jen nasekat a mít tak v buchtě kousky čokolády.

Budeme potřebovat

  • 2 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 300 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g čokolády
  • 200 g polohrubé špaldové mouky Nominal
  • 120 g hladké špaldové mouky Nominal
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • rybíz (čerstvý nebo mražený)
  • + čokoláda na polevu, ale nemusí být

Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C (horní + dolní ohřev) a připravíme si formu na pečení, buď vymažeme olejem a vysypeme moukou, nebo použijeme pečicí papír.
  2. Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce a necháme lehce vychladnout.
  3. Vajíčka si rozklepneme, přidáme cukr a lehce prošleháme. Přidáme olej, čokoládu, prošleháme a nakonec mléko. Mléko by mělo být pokojové teploty, aby se nám směs hezky spojila.
  4. V jiné misce smícháme oba druhy mouky, prášek do pečiva a kakao.
  5. Sypkou směs postupně zapracujeme do tekuté směsi, tak aby nám vzniklo hladké těsto.
  6. Těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně posypeme rybízem (čerstvý nemusíš nijak upravovat, mražený je lepší lehce obalit v mouce, aby neklesl ke dnu).
  7. Pečeme 35–40 minut, dokud není špejle po píchnutí do středu čistá.
  8. Buchtu necháme vychladnout a můžeme ji podávat jen tak, nebo s čokoládovou polevou.