Čokoládová buchta s rybízem – vláčná, nadýchaná a přesně tak akorát sladká. 🍫
Ideální letní dezert, kde se krásně doplňuje hořkost kakaa, kousky čokolády a svěží kyselost rybízu.
V receptu jsem použila špaldovou polohrubou a hladkou mouku od Nominal, které těstu dodají nejen skvělou strukturu, ale i jemně oříškovou chuť.
Já jsem čokoládu do buchty rozpustila, ale pokud se s tím nechcete dělat, klidně ji tam můžete jen nasekat a mít tak v buchtě kousky čokolády.
Budeme potřebovat
- 2 vejce
- 180 g cukru krupice
- 300 ml mléka
- 100 ml oleje
- 100 g čokolády
- 200 g polohrubé špaldové mouky Nominal
- 120 g hladké špaldové mouky Nominal
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- rybíz (čerstvý nebo mražený)
- + čokoláda na polevu, ale nemusí být
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 °C (horní + dolní ohřev) a připravíme si formu na pečení, buď vymažeme olejem a vysypeme moukou, nebo použijeme pečicí papír.
- Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce a necháme lehce vychladnout.
- Vajíčka si rozklepneme, přidáme cukr a lehce prošleháme. Přidáme olej, čokoládu, prošleháme a nakonec mléko. Mléko by mělo být pokojové teploty, aby se nám směs hezky spojila.
- V jiné misce smícháme oba druhy mouky, prášek do pečiva a kakao.
- Sypkou směs postupně zapracujeme do tekuté směsi, tak aby nám vzniklo hladké těsto.
- Těsto nalijeme do připravené formy a rovnoměrně posypeme rybízem (čerstvý nemusíš nijak upravovat, mražený je lepší lehce obalit v mouce, aby neklesl ke dnu).
- Pečeme 35–40 minut, dokud není špejle po píchnutí do středu čistá.
- Buchtu necháme vychladnout a můžeme ji podávat jen tak, nebo s čokoládovou polevou.












