Červená čočka má jemnou, lehce nasládlou a oříškovou chuť. Není tak výrazná a „zemitá“ jako hnědá nebo zelená čočka, proto je u nás doma velmi oblíbená. Po uvaření se snadno rozvaří a vytvoří krémovou konzistenci.
Budeme potřebovat
- 500 g červené čočky
- 1 střední cibule
- 50 g másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce mouky (vrchovaté)
- česnek
- 1,8 litru vody
- ocet
- sůl
- majoránka
Postup
- Červenou čočku nemusíme namáčet, stačí ji propláchnout a přebrat.
- Čočku vložíme do hrnce, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu, poté stáhneme na střední plamen a vaříme, dokud nám nezačne měknout. Červená čočka je uvařená opravdu rychle, bude to tedy otázka pár minut.
- Mezitím si připravíme jíšku. Cibulku nakrájíme najemno a restujeme ji v rendlíku spolu s máslem a lžící oleje, dokud nám nezačne zlátnout. Poté přidáme mouku a restujeme aspoň 2 minuty.
- Hotovou jíšku přidáme do uvařené čočky. A důkladně promícháme. Občasným mícháním hlídáme, aby se nám čočka nepřipálila.
- Čočku ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, octem a majoránkou. Jamile přidám ocet, nechám čočku ještě párkrát probublat, aby se octová chuť trochu zjemnila.
- K čočce podáváme párky, nebo vajíčko a chléb.















Majka
Super mňamka, děkuji 🙂