Červená čočka má jemnou, lehce nasládlou a oříškovou chuť. Není tak výrazná a „zemitá“ jako hnědá nebo zelená čočka, proto je u nás doma velmi oblíbená. Po uvaření se snadno rozvaří a vytvoří krémovou konzistenci.

Budeme potřebovat

  • 500 g červené čočky
  • 1 střední cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mouky (vrchovaté)
  • česnek
  • 1,8 litru vody
  • ocet
  • sůl
  • majoránka

Postup

  1. Červenou čočku nemusíme namáčet, stačí ji propláchnout a přebrat.
  2. Čočku vložíme do hrnce, zalijeme ji vodou a přivedeme k varu, poté stáhneme na střední plamen a vaříme, dokud nám nezačne měknout. Červená čočka je uvařená opravdu rychle, bude to tedy otázka pár minut.
  3. Mezitím si připravíme jíšku. Cibulku nakrájíme najemno a restujeme ji v rendlíku spolu s máslem a lžící oleje, dokud nám nezačne zlátnout. Poté přidáme mouku a restujeme aspoň 2 minuty.
  4. Hotovou jíšku přidáme do uvařené čočky. A důkladně promícháme. Občasným mícháním hlídáme, aby se nám čočka nepřipálila.
  5. Čočku ochutíme solí, rozmačkaným česnekem, octem a majoránkou. Jamile přidám ocet, nechám čočku ještě párkrát probublat, aby se octová chuť trochu zjemnila.
  6. K čočce podáváme párky, nebo vajíčko a chléb.