Troubu si předehřejeme na 160°C. Program pečení vrch + spodek.
Bábovkovou formu si vymažeme olejem, nebo sádlem a vysypeme strouhankou. Máslo není vhodné, protože obsahuje vodu, ta spolu se strouhankou či moukou vytvoří směs, která se po upečení těžko odlepuje od formy.
V jedné míse si smícháme prosátou mouku a kypřící prášek.
V druhé míse si rozšleháme vejce s cukrem, přidáme mléko, olej, oříškové máslo a nakonec přidáme mouku.
Důkladně směs rozmícháme, případně můžeme rozmixovat ručním mixérem. V robotu použijeme nádstavec K.
Bábovka by se měla péct pomalu a dlouze. Kdyby jsme ji pekly při vyšší teplotě, udělala by se nám na povrchu tlustá krusta, která by nedovolila správné propečení.
Propečenost zjistíme buď pomocí špejle, kdy po vytažení je špejle čistá. Nebo pomocí teploměru. Upečená bábovka by měla mít uprostřed 90-100°C.
Upečenou bábovku vyndáme z trouby a na pár minut přikryjeme navlhčenou utěrkou. Ta nám pomůže při vyklopení bábovky.
Bábovku vyklopíme, pocukrujeme, nebo můžeme dozdobit čokoládou, karamelem, šlehačkou, ovocným rozvarem.