Když se venku ochladí, listí zbarví do zlatavých tónů a domov provoní skořice s hřebíčkem, přichází ideální čas na dýňové dobroty. Tento dýňový koláč s jemnou náplní z cream cheese a křupavou drobenkou je doslova esencí podzimu, vláčný, voňavý a neodolatelně hřejivý. Základ tvoří špaldové mouky Nominal, hladká a polohrubá, které dodávají těstu přirozenou oříškovou chuť a krásně křehkou strukturu.

Nominal je česká značka, která si zakládá na kvalitních a poctivých surovinách, a přesně to je v tomto receptu cítit v každém soustu. Je to koláč, který zahřeje, potěší a navodí ten pravý pocit podzimní pohody, ideální ke kávě, čaji nebo jen tak pro radost.

Budeme potřebovat

Těsto

  • 2 vejce
  • 180 g cukr krupice
  • 80 g oleje
  • 150 g mléka
  • 300 g dýňového pyré
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 160 g polohrubé špaldové mouky
  • kypřicí prášek do pečiva
  • 2 lžičky dýňového nebo perníkového koření
  • vanilka

Náplň

  • 200 g cream cheese
  • 2 lžíce cukru

Drobenka

  • 120 g hrubé mouky
  • 60 g cukr moučka
  • 60 g másla

Kulatá dortová forma o průměru 23 cm.

Postup

Příprava

  1. Troubu se předehřejeme na 170°C, program pečení vrch + spodek. Připravíme si kulatou dortovou formu. Vyložíme ji buď pečicím papírem, nebo lehce vymažeme a vysypeme moukou.
  2. Než začneme připravovat těsto, nachystáme si náplň a drobenku.
  3. Tip: Proč těsto s kypřicím práškem rovnou péct. Jakmile do těsta přidáme kypřicí prášek, začne okamžitě pracovat. V kombinaci s tekutinou se uvolňuje oxid uhličitý, který dělá těsto krásně nadýchané. Pokud by těsto stálo delší dobu na lince, část bublinek unikne a koláč už nenabude tak hezky. Proto je ideální mít troubu předehřátou a dát těsto do formy i do trouby hned po zamíchání.

Náplň

  1. Cream cheese smícháme s cukrem a promícháme, aby se nám pak hezky roztíral na těstě.

Drobenka

  1. V míse promícháme hrubou mouku, cukr moučka a přidáme na kostečky nakrájené studené máslo.
  2. Pomocí konečny prstů tvoříme drobenku.
  3. Než budeme drobenku potřebovat, můžeme ji dát do lednice, ať nám drží tvar.

Těsto

  1. V jedné misce si lehce prošleháme vejce s cukrem, přilijeme olej, mléko a přidáme dýňové pyré. Promícháme, aby se nám vše spojilo.
  2. V druhé misce si smícháme všechny suché ingredience. Hladkou a polohrubou špaldovou mouku Nominal, kypřicí prášek a koření.
  3. Suché ingredience postupně vmícháme do tekuté směsi. Promícháme tak, aby nám vniklo kompaktní těsto bez hrudek.
  4. Do formy nalijeme půlku těsta. Na těsto dáme náplň z cream cheese a rozetřeme tak, aby bylo po celé ploše. Nakonec nalijeme zbytek těsta a posypeme drobenkou.
  5. Koláč pečeme na 170°C zhruba 55 – 60 minut.